PAMETNA RJEŠENJA ZA VAŠE IZAZOVE

Tahograf – Što nas čeka?

U slijedećih nekoliko godina doći će do velikih promjena za vozače, prijevoznike i za inspekcijska tijela.

Prva veća promjena će se dogoditi od 02.02.2022. godine (srijeda) u međunarodnom prometu roba i putnika, kada na snagu stupa nova odredba prema kojoj svi vozači moraju bilježiti vrijeme prelaska nacionalnih granica.

Pošto se radi o velikoj izmjeni koja stupa na snagu sredinom tjedna potrebno je upozoriti vozače tijekom siječnja tako da imaju vremena priviknuti se na nova pravila.

Ovisno o tome da li vozač upotrebljava analogni ili digitalni/pametni tahograf potrebne izmjene u samom radu se donekle razlikuju.

Analogni tahograf

Na analognom tahografskom listiću, više se ne bilježi samo mjesto stavljanja i vađenja listića u tahograf već je potrebno upisati i međunarodni simbol države u kojoj započinje dnevna smjena (npr. ako vozač počinje svoju smjenu u Zagrebu, na prvu crtu tahografskog listića treba napisati Zagreb (HR). Isto tako na završetku smjene, na tahografskom listiću na drugoj crti uz mjesto gdje završava smjena treba napisati i simbol države. Npr. Passau (D).

U međunarodnom prometu, nakon svakog prelaska granice, vozač mora stati na prvo odmorište/ugibalište/benzinsku pumpu ili neposredno na samoj granici, izvaditi listić i rukom na poleđinu tahografskog listića zabilježiti vrijeme kada je prešao granicu i simbol države u koju je ušao s vozilom.
Npr. ako vozač iz gornjeg primjera putuje iz Hrvatske (počinje svoju smjenu u Zagrebu) u Njemačku (počinje dnevni odmor u Passau), onda na poleđini njegovog tahografskog listića trebaju biti zapisi vremena svih prelaska granica i simboli država u koje je ušao:

08:15 h – SLO
10:45 h – A
15:25 h – D

Kada se granica prelazi na moru (kada se putuje trajektom), kao vrijeme prelaska granice zapisuje se ono vrijeme kada je vozač došao s vozilom u luku dolaska. Vremena koja su zapisana na poleđini tahografskog listića trebaju (približno) odgovarati vremenima otvaranja analognog tahografa na prednjoj strani tahografskog listića.

Digitalni/pametni tahograf

Na postojećim digitalnim/pametnim tahografima vozač mora na svoju karticu unositi svaki prelazak nacionalne granične crte./p>

To se radi tako, da nakon prelaska npr. granične crte između Slovenije i Hrvatske, na prvom odmorištu/ugibalištu/benzinskoj pumpi ili neposredno na samoj granici, vozač mora stati i pomoću izbornika tahografa (Unos vozač 1/Početna država) unijeti simbol države u koju se ulazi – dakle SLO kao Sloveniju. Prilikom izlaska iz Slovenije i ulaska u Austriju postupak je opet isti: Početna država – A, nakon ulaska u Njemačku, početna država D. Na kraju smjene u koliko se ne vadi kartica označiti simbolom države u kojoj završava smjena.

Kada se pojavi pametni tahograf druge generacije ovo više neće trebati raditi.

Opširni člank o svim izmjena u radu s tahografima možete pročitati u članku Što nas čeka u sljedećih nekoliko godina (Zoran Kalauz)

Za sve nejasnoće i detaljnije upute nazovite naše djelatnike u poslovnicama:
Preluk, Pazin, Kukuljanovo, Bibići, Otočac, Orehovica