PAMETNA RJEŠENJA ZA VAŠE IZAZOVE

Tahografi druge generacije: Kada će postati obvezni?

Europska unija postavila je različite faze implementacije za operatere u državama članicama za usvajanje novih inteligentnih tahografa druge generacije (SMT2).

Početkom 2023. Međunarodna unija cestovnog prometa (IRU) istaknula je nedostatak druge generacije inteligentnih tahografa (SMT2) zbog nedavnih propisa Europske unije (EU) koji definiraju različite faze implementacije SMT2 i zahtijevaju njihovu ugradnju u nova vozila registrirana od 21. kolovoza 2023. Ova regulatorna promjena EU-a izazvala je zabrinutost zbog ograničene dostupnosti SMT2 uređaja, potencijalno blokirajući do 40 000 novih registracija vozila do kraja 2023. Taj je nedostatak predstavljao izazov za planove prijevoznika i prijetio putničkom i teretnom prometu u EU-u transportni kapacitet.

S obzirom na ovu zabrinutost i uzimajući u obzir IRU-ov poziv na akciju, Europska komisija predložila je razdoblje odgode do kraja 2023. Ovo je produženje omogućilo da se vozila registrirana nakon kolovoza 2023. privremeno prihvate s tahografima prve generacije pod uvjetom da do godine nadograde na SMT2 -kraj.


Strateška mjera Komisije imala je za cilj spriječiti stagnaciju novih kamiona i osobnih vozila, ključnih za postizanje ciljeva smanjenja CO2 u EU-u. Ova proaktivna mjera bila je ključna za izbjegavanje potencijalnih kriza jer je prilagodba 1,5 do 2 milijuna vozila postala neizbježna. Naglašena je važnost dobro koordinirane tranzicije za očuvanje okolišnih i operativnih ciljeva sektora.

Nakon početne faze prijelaza na tahografe druge generacije i završetka razdoblja odgode, sljedeće faze koje je zacrtala EU uključuju:

  • 19. kolovoza 2024. - Od ovog datuma kamioni koji se koriste u međunarodnom prijevozu morat će imati nove tahografe druge verzije;
  • 1. siječnja 2025. - Svi analogni tahografi i digitalni tahografi proizvedeni prije lipnja 2019. i ugrađeni u vozila koja služe za međunarodni prijevoz morat će se zamijeniti za nove pametne tahografe prve ili druge verzije;
  • 1. srpnja 2026. - Od tog dana na snagu stupaju uvjeti uvođenja novih tahografa u minibus prijevozu, odnosno vozila ukupne mase vozila (BND) od 2,5 do 3,5 tona. Propisi se odnose na međunarodni prijevoz robe.

Jedna iznimka su operateri u državama članicama, koji do 18. kolovoza 2025. moraju opremiti teška vozila registrirana između 21. kolovoza 2023. i 31. prosinca 2023. uređajima SMT2. Međutim, ovaj se rok odnosi samo na vozila koja nisu opremljena SMT2 uređajima uključena u međunarodne prijevozne operacije.

Propisi Europske unije osiguravaju progresivno i besprijekorno usvajanje pametnih tahografa druge generacije. Usredotočujući se na ekološku održivost i operativnu učinkovitost, ove mjere olakšavaju lakšu tranziciju i uspostavljaju temelje za učinkovitiju i održiviju budućnost u prometnom sektoru.

Frotcom vam može pomoći da osigurate sigurnost svojih vozača i voznog parka. Za više informacija kontaktirajte člana našeg tima: Dino Štefanac